ΕΚΔΡΟΜΕΣ

για μια αξεχαστη εμπειρια

Μάνη – Αερόπολη – Σπήλαια

Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η "Μέσα Μάνη", όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τις απαρχές του Ταΰγετου ως το Ακρωτήριο Ταίναρο. Η περιοχή της Μάνης περιλαμβάνει τις περιοχές του Γυθείου και Οιτύλου της Λακωνίας. Η έκτασή φθάνει τα 1800 τ.χλμ. επί συνολικού μήκους 75 χλμ. και μέγιστου πλάτους 28 χλμ. που καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Ο συνολικός πληθυσμός της το 1961 έφθανε τους 20.300 κατοίκους, που ζούσαν σε 150 περίπου οικισμούς. Σήμερα, μετά τη διοικητική αναδιοργάνωση Καλλικράτης, η Μάνη αποτελείται από τους δήμους Δυτικής Μάνης, με έδρα την Καρδαμύλη, και Ανατολικής Μάνης, με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη.  Για πολλούς η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, η Αερόπολη ένας καλοδιατηρημένος πέτρινος κόσμος με πετροστρωμμένα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος, καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα, και πετρόχτιστα κτήρια. Η Αρεόπολη απέχει 28χλμ από το Γύθειο(μόνο μισή ώρα)και 280 από την Αθήνα και τον Πειραιά. Κέντρο του χωριού είναι η πέτρινη πλατεία. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε κάθε είδους μαγαζί από το πιο παραδοσιακό μέχρι το πιο δυναμικό κοκτέιλ μπαρ . Θα θαυμάσετε τους πύργους μέχρι να βρεθείτε κοντά στη θάλασσα που θα σας συνεπάρει με τα καταγάλανα νερά και την γραφική ομορφιά. Πετρόχτιστα χωριά με εντυπωσιακά πυργόσπιτα μέσα στις φραγκοσυκιές ( η Βάθεια και ο Γερολιμένας είναι δύο από τα πιο γνωστά ), μικρές παραλίες με κροκάλες(σρτογγυλή πέτρα), και εντυπωσιακά τοπία θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχη.    Αφήνοντας τον κεντρικό λίγο μετά την Αρεόπολη, στον Πύργο Διρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων Γλυφάδα ( ή Βλυχάδα), Καταφύγιο και Αλεπότρυπα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά υπόγεια σπήλαια στον κόσμο κατά κοινή ομολογία. Ο Πύργος Διρού με τα σπήλαια αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή.Το 1958 ξεκίνησε η αξιοποίησή του και το 1963 λειτούργησε με χερσαίο τμήμα 600 μέτρα. Το 1979 ανακαλύφθηκαν και νέα τμήματα, χαρτογραφήθηκαν χερσαίοι και λιμναίοι διάδρομοι, ώστε σήμερα το συνολικό μήκος του να φτάνει τα 6χλμ. Το σπήλαιο αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και με την πάροδο των αιώνων η στάθμη του νερού ανέβηκε από τη θάλασσα και έτσι οι σχηματισμοί των σταλακτιτών μοιάζουν με λευκές κολώνες που βγαίνουν μέσα από το νερό. Μια διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

Μονεμβασιά

Πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ, παίρνοντας το όνομά της από τις λέξεις μονή και έμβασις, με το μεσαιωνικό κάστρο της να δεσπόζει πάνω στο βράχο, η Μονεμβασιά μόλις 50χλμ(το πολύ μια ώρα) αποτελεί ιδανική ημερίσια εξόρμιση. Μάνα Γή και πλέον τάφος του Γιάννη Ρίτσου, θα βρείτε ιδιαίτερα απολαυστική τη διαδρομή μες τα σοκάκια ως το σπίτι του μεγάλου ποιητή. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα θα τριγυρίσετε στα πλακόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα σε παραδοσιακούς ξενώνες και τουριστικά μαγαζάκια μέχρι την ανηφόρα ανάμεσα στις ροδιές και τις χουρμαδιές και την απόλυτη θέα από τα τείχη του Επάνω Κάστρου, μπροστά από την επιβλητική Αγία Σοφία. Η παραλία επίσης αποτελεί δυνατό σημείο της περιοχής.

Ελαφόνησος

Το όνομα  Ελαφόνησος, σύμφωνα με τους Κρούπη Ηλία και Σταμούλη Ιακώβου μετά από έρευνα πηγάζει από το κυνήγι στην περιοχή κατά την αρχαιότητα, καθώς όπως αναφέρεται από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Άρτεμις στην νησί. Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI “τσέρβι”(λόγω των κόκκινων ελαφιών) και τα Κύθηρα ως CERIGO “τσερίγκο” (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο), κάτι που δεν έγινε και με το “Τσέρβι” για την Ελαφόνησο καθώς δεν είχε μόνιμους κατοίκους).   Το νησί, με νότες Καραϊβικής και απέραντη γαλαζοπράσινη θάλασσα, σε συνδιασμό με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, θα αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό ημερίσιας εξόρμησης από το Γύθειο, καθότι απέχει μόλις 80χλμ. Τα ταβερνάκια στη χώρα του νησιού για φαγητό καθώς και τα παραλιακά μπαρ θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές διακοπών.

Κύθηρα

Ανάμεσα σε δύο πέλαγα, ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς και με την υπέροχη φυσική ομορφιά να δεσπόζει, τα Κύθηρα ή Τσιρίγο αν θέλετε θα χαρακτούν στη μνήμη σας και θα αποτελέσουν επίσης μια ιδανική εξόρμηση από το Γύθειο με περίπου δύο ώρες και τριάντα λεπτά ταξίδι με πλοίο.  Τόσο η πλούσια ιστορία του νησιού όσο και η φοβερή φυσική ομορφιά του συντελούν σε μια εκδρομή με ψυχαγωγικό και χαλαρωτικό χαρακτήρα.το νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:Στα στενά της ΧώραςΗ Χώρα με τα παραδοσιακά στενά και αρχιτεκτονική της και το κάστρο της.Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι απ’ το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγ. Πελαγίας.Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο.Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο.Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Τρία μοναστήρια, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα βρίσκονται σε αντικρυστές κορυφές βουνών. Σε τρία σημεία υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.Οι κυριότερες παραλίες είναι το Διακόφτι, η Παλαιόπολη, το Καλαδί, οι Όχελες, η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καψάλι,η Αγία Πελαγία, οι Φούρνοι, ο Χαλκός, η Κομπονάδα,ηΠλατιά Άμμος.

Επικοινωνηστε μαζι μασ

Βασιλέως Παύλου 17, Γύθειο, 23200

+30 27330 22389

leonidashotelgytheio@gmail.com